Råbjerg & Laurentii - BENTOM-DANMARK

Gå til indhold

Råbjerg & Laurentii


Råbjerg Mile - Skagen
Milen kommer fra kysten på vest siden af Grenen og bevæger sig mod øst siden af Grenen. Milen måler 1 * 1 Km og er ca. 20 meter høj. Den indeholder ca. 20 mio. m³ sand, og Milens højeste punkt ligger over havet.ca. 40 meter over havet. Siden år 1900 har den bevæget sig ca. 5 km mod nordøst, og den forventes at fortsætte i den retning. Milen er Danmarks største vandreklit.

Kilde: http://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturguider/raabjerg-mile/


Sct. Laurentii Kirke - Skagen
(Den tilsandede kirke) ligger ca. fire kilometer sydvest for Skagens centrum, i plantage området øst for hovedvejen.
Kirken formodes opført i slutningen af 1300 tallet. Fra 1500 tallet og i tiden frem blev kirken langsomt dækket af flyvesand. Kirken blev lukket den 5. juni 1795 efter dekret fra Kong Christian VII. I dag er det kun kirketårnet der står tilbage. Øvrige dele af kirken er markeret i sandet.. Tårnet blev kalket hvidt af Det Kongelige Danske Fyr og Vagervæsen i 1810. Resterne af selve kirken blev solgt på auktion og blandt andet huset på Søndervej 13 i Skagen er bygget af sten fra kirken. To malmlysestager, dåbsfadet og en af klokkerne befinder sig i den nuværende Skagen Kirke.

Kilder: http://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturguider/skagen-klitplantage/sevaerdigheder/ og Informationstavlen foran tårnet.


Tilbage til indhold